Wine

Hodepine av rødvin? Du har blitt fortalt feil!

Styrer du unna vin med mye garvestoff? Hvis ja, har du noen gang egentlig satt deg inn i hva det er? Hva du har blitt fortalt er nemlig feil. Så hva er egentlig garvestoff? Det er et antioksidant! Stoffets viktigste oppgave i vinen kan vi på mange måter si er å være vinens ryggrad, og gi den struktur og «hold». Garvestoff kommer hovedsaklig fra skallet til druen.

Vi finner det faktisk mange steder i naturen. Foruten i vin har for eksempel nøtter masse garvestoff! Du finner det også i sjokolade og te. De to sistnevnte er sikkert noe du konsumerer fra tid til annen uten å tenke nevneverdig på akkurat garvestoff eller hodepine? Jeg sier meg i hvert fall skyldig i å spise mye sjokolade, og hadde aldri tenkt meg til at det kunne inneholde garvestoff før jeg lærte det på studiet.

Det er rett som det er en misforståelse at garvestoff gir hodepine, og det finnes faktisk ingen forskning som tilsier at det skulle stemme. Histaminer og sulfitter har heller ingen forskningsbasert bevis på å være årsaken. Det er altså ingen sikre vitenskaplige bevis på at verken garvestoff, histamin, eller sulfitter, gir deg hodepine av rødvinsdrikking.

Er det noe annet i vinen som derimot har mange flere bevislige sammenhenger lurer du på? Har tanken enda ikke slått deg skal jeg røpe det nå først som sist. Alkohol! Noen er rett og slett mer disponert for å reagere på alkohol enn andre. Så kan du selvsagt påstå at du «aldri» får hodepine av hvitvin, kun rød. Ofte inneholder gjerne rødvinen 1-2% (eller mer) alkohol enn hvitvin, så der vet vi at det er en forskjell. Har du også satt deg inn i hvilke situasjoner du drikker rødvin og hvitvin? Hva slags mat spiser du til, er det stort sett til middag, eller fest? Hvilken tid på året? At effekten av alkohol føles annerledes når man er sliten og trøtt er helt normalt. Man kan kanskje kjenne seg påvirket raskere, og få den berømte hodepinen dagen derpå.

Jeg skal ikke generalisere, men har dere tenkt på at vi i stor grad drikker hvitvin i sommerhalvåret, gjerne i forbindelse med ferie, langhelger, sene sommerkvelder der energien og gleden er på topp? Vi spiser mat og koser oss, og på bordet står glasset med hvitvin. Selv til lunsj kan vi nyte noen glass hvitvin, en tid på døgnet energien gjerne er på sitt beste. Rødvin (i stor grad) konsumeres mer av i vinterhalvåret. Julebordsesong og på førjulsmiddager midt i den mest stressende perioden vi har. Det er korte mørke dager, press på jobb, 100 ting som skal ordnes før jul og vi skal på død og liv feste sammen som om vi ikke sees kun 1 uke senere på nyåret. På julebord med jobben fyller gjerne servitørene på glasset ditt under middagen uten at du legger merke til det. Du kan få i deg en hel flaske men tenke at du har drukket et par-tre glass. Er det da så rart at du får hodepine dagen etter?

Føler du virkelig på at det er en forskjell for deg på rød og hvitvin og dette er noe som plager deg har jeg en liten oppfordring. Forsøk over en periode på 12 måneder å kartlegge vindrikkingen din. Både rød og hvit. Det trenger ikke være store jobben. Legg opp et notat på mobilen. I samtlige settinger du serveres vin, det være seg hjemme, på restaurant, ute med jobben, hos en venn eller venninne. Legg opp følgende punkter fast i notatet:

  • Type vin (rød/hvit):
  • Alkoholprosent:
  • Dagens dato:
  • Tidspunkt på døgnet:
  • Hvordan føler jeg meg i dag:
  • Hvor mange glass drakk jeg:

Etter et års tid kan du begynne å trekke noen linjer. Er det noe som går igjen her? Kan du se noen elementer på listen som kanskje kan være med på at du føler deg dårligere/bedre dagen derpå? Jeg elsker «amatørforskning» og mottar gjerne notatene dine om et år, så kan vi sammen se på resultatene.

God helg!

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ida.hartting.knudsenGunnhild BjørnstiSynnøveRandi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Randi
Guest

SKYLDIG!
Jeg drikker bestemt ikke rødvin grunnet dette?
Men kanskje rødvin får en annen smak etter dette. Nå fikk jeg lyst på et glass også❤️ Veldig bra innlegg og veldig bra skrevet!

Synnøve
Guest
Synnøve

Og en annen ting…alkohol danner mere syre i kroppen. Noe de aller fleste har mer av enn base. Så her blir det enda større ubalanse, som igjen kan gi hodepine og «fyllesyke» ?

Gunnhild Bjørnsti
Guest
Gunnhild Bjørnsti

Veldig bra innlegg – interessante poenger!