Wine

Vil du bli vinekspert? Jeg dro til London!

Høye heler, dressbukse, hvit skjorte, og full av pågangsmot. En 20 år gammel meg går nervøst men målrettet inn på det lokale Vinmonopolet og ber om å få snakke med butikksjefen. En noe forvirret mann på 40-noe inviterer meg inn på kontoret og lurer på hva det gjelder. Jeg leverer tidenes tale, stående, om hvorfor jeg må få jobb der. Jeg vet det er vin jeg skal jobbe med i livet! La meg få jobb! Ingen stilling var utlyst. Egentlig trengte de ikke flere. To dager senere ble uniform i riktig størrelse levert og navneskiltet var klart på skjorten.

Nå, et tiår senere, anser jeg dette fremdeles som verdens beste arbeidsplass. Det er noen år siden jeg trakk meg ut for å utforske andre deler av bransjen, men årene i «polet» la grunnlag for så mye av veien videre. Det finnes et internt opplæringssystem som ansatte skal følge og dette ga meg blod på tann. Ganske umiddelbart etter jeg var ferdig i Vinmonopolet bestemte jeg meg for å legge grunnlaget for det som en gang forhåpentligvis kan bli det som fagspråket kaller WSET Diploma. Den høyeste formelle vinutdanningen før Master of Wine.

WSET, Wine & Spirit Education Trust, er et formelt utdanningsløp alle som vil kan melde seg på. Vet du knapt forskjell på hvitt og rødt starter du med nivå 1. Kan du litt mer, eller allerede en god del, er nivå 2 et ypperlig trinn å begynne på. De aller fleste i Norge velger å melde seg på WSET kursene på Kulinarisk Akademi i Oslo. Hvorfor jeg valgte å ta mine kurs og eksamen ved WSET School i London skal jeg fortelle om i neste innlegg. Sitter du med en liten drøm om å bli vinekspert, eller rett og slett bare lære litt mer om vin? I morgen gir jeg deg noen argumenter for hvorfor jeg mener det lønner seg både økonomisk og kanskje også rent faglig sett – å ta turen «over dammen» til Bermondsey Street i London noen helger ila utdanningsløpet. Hvor gøy hadde det ikke vært å smykke seg med tittelen vinekspert om bare et halvt års tid?

Stay tuned for del 2 i morgen. Cheers!

Instagram: @lifeuncorcked.no

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of