Wine

Vinutdanning – del 2

Har du blitt nysgjerrig på vinutdanning etter innlegget i går? Det håper jeg. La oss rive plasteret med en gang. Å ta WSET utdanning er overhodet ikke gratis, og heller ikke spesielt billig. Skal du i tillegg kanskje ta både nivå 2 og 3, snakker vi om utgifter som pusher 30,000,- før du kan bære med diploma og den kjente WSET-pinnen hjem. Men fortvil ikke! Hva tenker du om å ta helt identisk utdannelse for halve prisen, samt to-tre helgeturer til London?

En kjapp titt på Kulinarisk Akademi i Oslo sine nettsider viser at WSET Nivå 2 nå tilbys som et 5-dagers kurs à 4 timers undervisning. Disse dagene er delt inn i to bolker, og eksamensdagen kommer i tillegg. Kurset prises per Juni 2019 til 9.400,- hvilket inkluderer 5-dagers kurs, eksamensavgift og lett bespisning (med forbehold om prisendringer). Som tillegg kommer bokpakke til omlag 1000 kroner, eventuelt transport til og fra Oslo om du ikke bor i umiddelbar nærhet, og hotell om det trengs. Nivå 3 koster 14.635,- der kursavgift inkluderer 5 dager kurs, eksamensavgift og lett bespisning. Som tillegg kommer det samme som ved Nivå 2. Dette betyr at du, avhengig av bosted i Norge, må ut med totalt mellom 26.000 og 30.000 kroner.

Tanken på å ta WSET i utlandet var allerede i hodet på meg før jeg meldte meg på, ettersom jeg bodde i Italia på det tidspunktet. Jeg ble først oppmerksom på hvor mye lavere priset utdanningen var på instituttet i Milano, sammenlignet med Oslo. Noe research senere fant jeg ut at det beste tilbudet for meg fantes i London. Ikke bare kunne jeg ta Nivå 2 og 3 som intensivkurs med tilhørende online utdanningsprogram, men jeg fikk også utdanne meg ved den opprinnelige WSET skolen, opprettet i 1969. Ingen tvil om at dette instituttet huker inn noen av de beste foreleserne verden har å by på.

WSET nivåene tilbys på forskjellige måter i London. Versjonen jeg valgte for Nivå 2 heter Consecutive days. 3 dager på rad fra 08-17 kjøres intensiv undervisning og den siste dagen holdes eksamen. Prisen på dette kurset er £465 som etter dagen kurs tilsvarer ca 5032 kroner. For Nivå 3 valgte jeg et Online Program som går over 9 uker. Denne versjonen krever to turer til London. 1 dags oppmøte for obligatorisk smaking, og deretter returnerer du igjen til London for eksamen. Programmet inneholder alt det samme studiestoffet som klasseromsvarianten, samt et interaktivt online classroom system. Prisen for Nivå 3 er £525, altså ca 5700 kroner. Den totale prisen for begge kursen er med andre ord rett i underkant av 11.000 kroner. Verdt å nevne at prisen også inkluderer utstyrspakke og pensumbøker, som de sender til deg med UPS.

Et mattestykke selv min 4 år gamle niese ville greid å løse viser altså at du kan spare omlag 15.000 kroner på å velge London. Hvis du i utgangspunktet er komfortabel med prisene ved Kulinarisk Akademi i Oslo kan jeg anbefale deg å likevel gi London en sjanse, for heller å bruke mellomlegget på reise og opphold i London. Ved begge mine turer til London benyttet jeg sjansen til å kombinere det med et helgeopphold i byen. Da fikk jeg noen fantastiske opplevelser med på kjøpet!

Går du med en liten vin-entusiast i magen og lurer litt på når og hvor du skal sette i gang? Jeg hører gjerne fra deg!

Cheers!

Instagram: @uncorcked.no

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of