Wine

En utfordrer på tallerkenen, en problemløser i glasset!

Jeg kan tilbringe timer på kjøkkenet, men påberoper meg overhodet ikke å være noe særlig mer en gjennomsnittlig god i matlaging. Likevel, som med det meste annet ser jeg at øving gjør mester. Du kan gjerne servere meg all verdens av spennende retter, men et måltid er i mine øyne sjeldent fullverdig uten et glass vin til. Hvordan vin kan fremheve smak i mat, og vice versa, er utrolig interessant! Dette er altså to gode venner, som i sin beste kombinasjon utgjør et utmerket teamwork, men som også dessverre, i verste fall, kan være katastrofale partnere. Egg, tomat, og rødvin for eksempel? Rimelig krise. Men nå skriver jeg meg bort. Jeg skal dele en oppskrift jeg testet for en ukes tid tilbake da det var på sitt varmeste ute. Er det noe jeg nemlig ikke orker, tross lidenskapelig interesse, så er det å stå lenge på kjøkkenet i 35 effektive varmegrader og kjenne ekstra varme fra stekeovn og kokeplate. Jeg ville derfor lage noe godt, sunt, og raskt, som verken krever mye tid eller oppvarming.

Sashimisalat

  • Laks sashimi
  • Ruccola
  • Mango
  • Rødløk
  • Soyasaus

Her er det lite forberedelse som skal til. Rødløken må kuttes i strimler, og jeg liker å legge strimlene noen minutter i iskaldt vann for å dempe litt av den sterkeste løksmaken. Ruccolaen vaskes, legges på tallerken, så danderer du de andre ingrediensene samt mango kuttet i strimler eller terninger. Deretter drysser du soyasause over salaten. 3 min, og vipps – ferdig! En nydelig rask sommersalat.

Jeg liker en god utfordring fra tid til annen. Det festlige med denne retten er at den i hovedsak er ganske så «vinfiendtlig». Har du noen ganger lurt på hva som egentlig passer til sashimi? Velger du øl av type belgisk stil er du alltid trygg. Har den dempet bitterhet, sammen med en passende dose friskhet og sødme så kan du ikke tråkke feil. Men vi vil utenfor komfortsonen. Og vi vil ha vin! Så hva gjør vi? Vin og sashimi er vanskelig, det er bare ikke til å komme unna. Mange av de tørre typene blir utfordrende i møte med fiskefettet i sashimien, og fordi vi bruker soyasaus til øker graden av mismatch. Så derfor slenger vi like gjerne på litt søt mango, sterk rødløk, og gjør det hele til en tilnærmet umulig oppgave. Men bare nesten! Det er alltid smutthull.

Rødvin kan du bare glemme med en gang. Det er helt utelukket. La oss holde oss på den hvite siden, for her er det noe å ta av. Syre må være til stede og vinen kan ikke være for tørr. Spesielt er rød fisk utfordrende siden syrene i vinen fremhever transmaken som sitter i fiskefettet. En hvit riesling med noe restsødme takler aller best akkurat denne litt spesielle smaken. Men fortvil ikke! Vi spiser ikke sashimien alene. Her er den kombinert med friske grønne ruccolablader, rødløk, søt mango, og litt soyasause. Med andre ord en skikkelig smakskombinasjon. Musserende vin som champagne eller i mitt tilfelle, crémant de Bourgogne, har aromaen og friskheten vi ser etter til denne salaten. Crémant er et helt fantastisk alternativ til Champagne! Ikke bare brukes de samme druene, men vi er mange prisklasser under. Stikk innom det lokale polet ditt og spør hva de anbefaler i prisklassen 150-180 kroner. Her finnes utrolig mye bra. Med omlag 11 millioner bobler i en flaske kan jeg garantere en nydelig smaksopplevelse, det være seg for å drikke alene, til mat, eller aller helst – til denne supre sommersalaten. Bon Appétit!

For andre vin og matkombinasjoner fra i sommer, sjekk ut min instagram her!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ida.hartting.knudsenPernille - husetpaalandet.no Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Pernille - husetpaalandet.no
Guest

Herlighet, så inspirerende Ida! Ble helt «tatt av vinden» her altså! Og ja, crémant er et deilig alternativ til dyr champagne 🤩
Gleder meg til neste innlegg!