Travel,  Wine

Undervurdert Atlanterhavsvin

For om lag 5 millioner år siden tittet det for første gang en vulkansk bergart opp fra havoverflaten et godt stykke ut i Atlanterhavet. Det som vi i dag kjenner som øya Madeira så dagens lys. Det tok lang tid før øya sto «ferdigstilt», og faktisk er det funnet spor etter vulkansk utbrudd så sent som for 6450 år siden. Men i dag kan vi vel si at Madeiras fødsel er over for lengst. Og i mine øyne er det noe av det vakreste jorda har skapt.

Vel, øya var altså et faktum, men den skulle stå uoppdaget for våre forfedre helt frem til tidlig 1400-tall. Og la meg fortelle deg hva som skjedde i mellomtiden. Det ble grønt. Veldig grønt. Atlanterhavets perle, grønne paradis, «skogøya». Med et perfekt subtropisk klima har denne steinen midt i havet vært et eldorado for alt som kan vokse av planter og trær. Og ja, det inkluderer selvfølgelig også vinstokker. I skrivende stund sitter jeg på sørsiden av øya med utsikt over hovedstaden Funchal og kjenner meg ekstremt ydmyk over å kunne kalle dette vårt andre hjem.

Egentlig har jeg alltid synes det har vært vanskelig å knytte øya Madeira til Europa. Ikke bare fordi den ligger utenfor Afrikas vestkyst og sånn sett er isolert, men øya i seg selv er et helt eget univers. Den har som nevnt en vill natur å by på, men kulturen er også ganske så unik. Sistnevnte er noe som i mine øyne ser ut til å være gjentagende for øysamfunn generelt. Så, hva har denne øya å tilby deg ellers? Listen er lang, men for min del er den alltid best fortalt gjennom glasset. Her produseres nemlig en vin som ikke er spesielt godt kjent i Norge, men som er helt på nivå med øya som sådan; vill, vakker, og unik.

Jeg er snart tilbake med en oppfølger! I mellomtiden kan du gjerne følge meg på @uncorcked.no for oppdateringer fra denne Atlanterhavsperlen.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of